Dubbellezing 'Jaar van de Wulp' en 'Raven in Brabant'

 

 

 

 

 

 

 

  

 

De Wulp: waarom klinkt het jodelen steeds minder vaak?

 Een jodelende Wulp die met trillende vleugels een glijvlucht maakt op een vroege voorjaarsochtend. Het zal menigeen kippenvel bezorgen, maar de balts van de Wulp laat zich steeds minder horen en zien. Sinds halverwege jaren tachtig is de Wulp als broedvogel met bijna 50% afgenomen. Ook elders in Europa gaat het niet goed. Terwijl er juist wel steeds meer Wulpen in de Waddenzee overwinteren. Hoe zit dat? Reden voor Sovon en Vogelbescherming om 2019 uit te roepen tot het Jaar van de Wulp. Tijdens deze lezing zoomt Albert de Jong van Sovon ook in op het voorkomen van de Wulp in West-Brabant. En vertelt hij hoe je mee kunt doen aan het Jaar van de wulp.

 

Raven in Brabant: een groeier?

 

 

In het tweede deel van de avond gaat Leo Ballering van Sovon in op het voorkomen van Raven in Brabant. De Raaf is terug in Nederland en ook in Brabant stijgt het aantal broedgevallen. Wat is deze tot de verbeelding sprekende vogel eigenlijk voor dier, welke biotoop heeft hij nodig en hoe onderscheiden we de Raaf in het veld van zijn familielid de Zwarte Kraai?

Nadere kennismaking gaat je zeker enthousiast maken voor deze bijzondere vogel.

 

Albert de Jong is Communicatie Adviseur en woordvoerder bij Sovon en heeft o.a. meegewerkt aan een aantal artikele, zoals:

 

  • de Jong, A., van der Es, T. & H. Gebuis (2017). Het eerste broedgeval van de Visarend in Nederland. LIMOSA 90 (1): 25-33.
  • Ottens, G, Jong A de & Kwakernaak, A (2016). Jonge Spreeuw helpt ouders bij het voeren van jongen van een volgend broedsel. LIMOSA 88 (4): 192-194.
  • Koffijberg K, Hustings F, Jong A de, Hornman M & Winden E, van (2011). Recente ontwikkelingen in het voorkomen van Taigarietganzen in Nederland. LIMOSA 84 (3): 117-131.

 

Leo Ballering is bij Sovon Districtscoördinator Brabant / Oost en en houdt zich o.a. bezig met kolonievogels en zeldzame vogels.

 

 

Zowel leden als niet-leden zijn welkom, de toegang is gratis

 

Donderdag 21 februari, 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda.

 

 

 

Voor meer informatie

 

Wilma Rasink / 06 29232466 of Mathilde Marijnissen 06 11149046

Mail: lezingen@westbrabantsevwg.nl

 

 

 

 

 

 

 

Terug...

^ Naar boven