Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

 

   Disclaimer

Powered by Databel

Excursie Rammegors / Stinkgat / Philipsdam / Battenoord

 

De Philipsdam is van noord naar zuid een langgerekt natuurgebied. Aan de kant van het Krammer-Volkerak is het water zoet met kans op: brilduiker, wintertaling, kuifeend, fuut, pijlstaart rotgans, smient, zeearend, zilverreiger, geoorde fuut.

Aan de overkant van de weg ligt het Slaak zoals de kreek heet, hier is het water zout.

Dit maakt de Philipsdam tot een uniek natuurgebied waar de werelden van zout en zoet water slechts door een autoweg gescheiden zijn. Hier is het ook altijd feest voor vogelaars, vooral bij laag water. Dan vallen grote delen van het Slaak droog en foerageren vele vogels op slikken, zoals: scholekster, tureluur, bonte strandloper, wulp, groenpootruiter, grutto, rotgans.

 

In het Rammegors is sinds 2016 het getij hersteld en ontwikkeld dit natuurgebied zich tot een fraai stukje kwelder. Eb en vloed hebben weer vat op dit stukje Zeeland. Voor 2014 was het weiland met veel begroeiing en een grote zoetwaterplas, je kon er toen veel zangvogels horen en zien. Dat alles ging verloren, wat terugkeert is niet minder indrukwekkend: authentieke Zeeuwse natuur.

 

Het Stinkgat is een klein natuurgebied op het eiland Tholen met een vogelkijkscherm. Je kunt er vaak honderden brandganzen zien in de omringende weilanden.

 

In het Grevelingenmeer bij Battenoord overwinteren de laatste jaren drie soorten flamingo's ;de Europese- Chileense en Caribische flamingo. Daarnaast kun je er verschillende soorten eenden zien. Denk aan krakeend, slobeend, smient kuifeend en pijlstaart. Ook steltlopers kom je er tegen.

 

 

Voor wie: Alleen voor leden (maximaal 15 deelnemers)

Excursie

begeleiding:

Frans Jacobs
Wanneer: Zondag 29 maart 2020 (verplaatst i.v.m. de weersverwachting voor 1 maart 2020
Tijd: 07.30 (ivm de hoogwaterstand) en uiterlijk 16.30 terug bij de verzamelplaats
Aanmelden: Per mail via excursies@westbrabantsevwg.nl (alleen voor leden)
Plaats: Krammer-Volkerak/Slaak (Philipsdam), Rammegors, Stinkgat, en Battenoord
Bijzonderheden:

Neem je eigen lunch, tussendoortjes en drinken mee. Je verplaatst je per auto, maar er worden ook flinke stukken gewandeld (laarzen zijn geen must maar wel een pre).

Naast je verrekijker is een telescoop aan te bevelen

Vervoer: Verzamelen bij en carpoolen vanaf: parkeerplaats voor IKEA Breda (de kleine buitenparkeerplaats, bij de rotonde)
Kosten: De kosten van het vervoer worden onderling verrekend

 

(Laatste wijziging 1-3-2020) 

 

 

 

 

Terug...

^ Naar boven