Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

 

   Disclaimer

Powered by Databel

‘Een snufje meer zout in de delta’ door Jacques van der Neut. - 3 september 2020

 

 

In november 1970 werden de Haringvlietsluizen in gebruik genomen, waardoor een groot deel van de getijdenwerking in het benedenrivierengebied verdween. In de jaren 90 gaan er stemmen op om de sluizen op een andere manier te gaan gebruiken, waarbij ook de terugkeer van het getij in verschillende scenario’s een rol speelt. Na jaren van politiek gesteggel rolt er een compromis uit de bus. Sinds januari 2019 staat de betonnen waterkering ‘op een kier’. Door het mondjesmaat toelaten van zeewater, komt er thans regelmatig een snufje zout in de delta.

 

Wat voor ontwikkelingen hebben zich nog meer in het benedenrivierengebied voorgedaan? Verdroogde polders in de Biesbosch werden onder handen genomen en veranderden in kletsnatte gebieden waarvan de roerdomp profiteert. Tiengemeten veranderde van boerenland in waterland, net als De Noordwaard bij Werkendam. Onlangs stroomde het rivierwater via de ‘drempel’ dit gebied in.

 

Waterveiligheid is weliswaar de rode draad, maar natuurwaarden liften hier duidelijk op mee. Dankzij de schaal broeden er in de Biesbosch thans zeearenden en visarenden. De boommarter rukt op en er huist zelfs een das! Van deze landschappelijke omwenteling profiteert de wilde flora ook. De bermen in de Noordwaard veranderen spontaan in een kleurig palet van margriet, vogelwikke, veldlathyrus, wilde peen en grote kaardenbol. De Biesbosch is nationaal park maar zal in 2021 (het gebied bestaat dan 600 jaar), met het Hollandsch Diep, Haringvliet en Voordelta worden samengevoegd en verder door het leven gaan als Nationaal Park NLDelta.

 

Jaques van der Neut,  komt 3 september 2020 over al deze ontwikkelingen vertellen in gemeenschapscentrum De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, 4826 EP Breda. Aanvang lezing is 20:00 uur.

 

In verband met Covid-19 is er een beperkt bezoekersaantal ingesteld. Daarom vragen we u om voor deze avond aan te melden via het mailadres lezingen@westbrabantsevwg.nl

We sturen altijd bericht terug, is het maximum aantal bereikt, dan moeten we u helaas teleurstellen.

 

Op de avond zelf zal in de zaal 1,5 meter afstand worden gehouden, dus geen gezamenlijke tafels, en er is een regeling om veilig drankjes te kunnen bestellen, waarover ter plaatse uitleg wordt gegeven.

 

 

 

 

Jacques van der Neut is werkzaam bij Staatsbosbeheer (SBB) met als werkgebied o.a. de Biesbosch. Het is een begenadigd natuurfotograaf http://www.fotoneut.nl/wp/.

 

   

                                      

 

 

(Laatste aanpassing 31-7-2020)

 

 

Terug...

^ Naar boven