Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Vogels kijken binnens- en buitenshuis

Vogels kijken als afleiding (maar wel volgens de geldende regels)

 

 

De lente is het seizoen waar de vogelaar zich op kan verheugen. Helaas door het corona virus is dit jaar alles anders dan normaal. Rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM, kan je toch nog genoeg van vogels genieten en veel dingen doen die de informatie over vogels in de regio doen toenemen.

 

Binnenshuis vogels kijken en cursussen:
Vogels kijken kan ook binnenshuis: Beleef de Lente van Vogelbescherming heeft allerlei webcams die via beleefdelente.nl te bekijken zijn. Nieuw zijn een camera bij een bosvijver en onder andere het nest van een gekraagde roodstaart

 

Volg de gratis cursus “Tuinvogels voor de beginners” van de Vogelbescherming om in 10 lessen veel tuinvogels te leren en hun geluiden te herkennen.

 

Sovon heeft meer cursussen, te vinden op: https://www.sovon.nl/nl/online-cursussen
Ook bijvoorbeeld Bird-ID. Die hebben ze altijd al en is niet speciaal aangeboden rondom Corona.

 

Voor de gevorderde vogelaar zijn er online workshops gegeven door Sovon. Er zijn inmiddels workshops gegeven over de app Avimap en BMP (Broedvogelmonitoring), die terug te kijken zijn op YouTube. Op 16 april was er een online workshop over het telproject MUS (Meetnet Urbane Soorten). Nu terug te vinden op onderstaande link. https://www.sovon.nl/online-workshops-avimap-en-bmp

 

 

Zelf naar buiten en tellingen:
Ga eens op safari in eigen tuin. In je eigen tuin of balkon is meer leven te vinden dan je denkt. De jaarrond Tuintelling is gericht op de eigen tuin en laagdrempelig. Je kunt meer soorten tellen dan alleen vogels, waardoor ecologen een beter beeld krijgen van de biodiversiteit. https://www.tuintelling.nl/

 

Als je een wandeling in de buurt maakt, zet dan je waarnemingen in de waarneming.nl. Ook kan je deelnemen aan LiveAtlas, het nieuwe laagdrempelige telproject van Sovon. Het is een voortzetting van het Atlasproject waar dat hele dikke boek over verscheen twee jaar geleden. Via de app Avimap of het online portaal kun je lijsten bijhouden tijdens je wandeling. Je kunt kiezen om alle vogels te tellen of om soorten aan te vinken. Voor de fanatiekelingen kan je zelfs ook de variant kiezen van 1 uur tellen van 1 km hok (‘plot’). Met al deze informatie, wordt kennis verkregen over de actuele verspreiding en trefkans in de regio. Op de website van Sovon kan je meer info terugvinden van tellers. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld zicht op wanneer vogels weer terugkeren in je eigen gebied.

 

Doe mee met een MUS telproject van Sovon. In onze regio zijn er nog genoeg plekken in dorpen of de stad om te ‘claimen’ bij Sovon. Als je enige kennis van vogels hebt, kun je in je eentje de broedvogels in zo’n plot tellen. Dit zijn 3 tellingen per seizoen van ieder ongeveer anderhalf uur lang. De eerste telling dient tussen 1 en 30 april plaats te vinden. Instructies zijn terug te vinden op de website van Sovon. Bij vragen anders even contact opnemen met Reinier van Loo (Bio-secretariaat).

 

De vogelstand in agrarisch gebied holt achteruit. Doe daarom mee met de MAS tellingen; loop door een landbouwgebied en tel steeds op dezelfde plek het aantal soorten in 5 minuten en noteer ze. (voor instructies zie de www.Sovon.nl ).

 

Let op: alle video’s van SOVON zijn te bekijken op deze link: https://www.youtube.com/user/SOVONVogelonderzoek/videos

 

         

 

Uiteraard gaan de telwerkzaamheden van onze werkgroepen gewoon door. Wel wordt alleen of in zeer kleine groepen geteld of de nesten gemonitord. Hierbij moet wel worden voldaan aan de regels die de opdrachtgever of terreineigenaar heeft opgesteld.

 

Reinier van Loo

Biosecretaris

 

 

Geplaatst 28 april 2020 

Terug...

^ Naar boven