Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Raadselachtige ziekte bedreigt Pimpelmezen

Sinds half maart is er in Duitsland sprake van een mysterieuze ziekte onder mezen en vooral onder pimpelmezen. Vanaf april zijn daar al circa 20.000 zieke of dode mezen gemeld. De zieke mezen zitten ‘bol’, zien er versuft uit en zijn hun schuwheid verloren. Een aantal mensen meldt ook dat de snavel er vies uitziet. Soms is de snavel verkleefd en zijn de oogjes waterig.


Ook in Nederland zijn in het vroege voorjaar al ruim honderd zieke of dode mezen gemeld. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht wil de komende tijd verder testen op diverse virussen en bacteriën om achter de oorzaak te komen van de ziekte. Uit autopsie van vijf dode pimpelmezen door het DWHC blijkt dat vier van de vijf een longontsteking hadden. Maar dat het om een besmetting met het nieuwe coronavirus gaat, achten de onderzoekers onwaarschijnlijk.


Uit de eerste resultaten van het mezen onderzoek in Duitsland komt naar voren dat de pimpelmezen een longsteking hadden, veroorzaakt door de bacterie Suttonella ornithocola. Virologisch onderzoeken voor usutuvirus, westnijlvirus en vogelgriepvirus waren negatief.


Vogelziektes zijn vaak soort-specifiek zegt bioloog Kees van Oers van NIOO-KNAW, zeker als ze door virussen veroorzaakt worden. Vogels van verschillende soorten zullen elkaar dus niet zomaar aansteken.” Onduidelijk is nog hoe besmettelijk de ziekte is. Het is aan te raden om voedertafels dagelijks schoon te maken, zodat vogels geen voer eten dat door een zieke soortgenoot besmet is geraakt. Ook is het belangrijk om water uit vogelbadjes elke dag te verversen.”

 

 

  • Maak voedertafels (grondig spoelen) en vogelbaden iedere dag schoon. Laat ze eerst opdrogen, alvorens ze opnieuw te gebruiken.
  • Ontsmet voedertafels en vogelbaden regelmatig. Een geschikt ontsmettingsmiddel is bijvoorbeeld een verdunde huishoudbleekwater oplossing (5% natriumhypochloride), of een ander desinfectiemiddel. Daarna goed afspoelen met water en goed laten drogen.
  • Verplaats de voedertafels regelmatig om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich onder de voedertafel kunnen ophopen.
  • Bij sterfte van tuinvogels is het raadzaam om minder te voeren; nog beter is het om het voeren gedurende 2 – 4 weken te stoppen.

 

Om goed inzicht te krijgen in de pimpelmezensterfte in Nederland is het belangrijk om dode (pimpel)mezen te melden bij Sovon via sovon.nl/dodevogels , of op de website van DWHC via de link Meld hier uw dode dier. Ook al is het onmogelijk om alle gemelde dieren op te halen voor onderzoek, zijn meldingen wel zeer belangrijk. Alleen op die manier kan inzicht worden verkregen over ziekte en sterfte onder wilde dieren in Nederland.


     

 

 

Reinier van Loo

Biosecretaris

 

 

Geplaatst 28 april 2020

 

Terug...

^ Naar boven