Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Stadsvogelexcursie Wilhelminapark

 

Op zondagochtend 21 april 2024 kun je onder leiding van de ervaren stadsvogelkenner Willem Veenhuizen mee op pad naar het Wilhelminapark ten zuiden van het Bredase centrum.

 

Startpunt is de hoek Paul Windhausenweg/Gen Maczeckstraat,  voor cafe Parkzicht.

Vanaf hier wordt de omgeving verkend.

 

In dit vogelrijke park zijn in april ongeveer 40 vogelsoorten waar te nemen. (bron waarneming.nl)

Naast een groot aantal watervogels, worden in het park ongetwijfeld de Tjiftjaf, makkelijk herkenbaar aan zijn zang, de Ijsvogel, Gaai, Grote Bonte Specht, Gaai, Heggenmus en Zwartkop en Goudhaan gezien.

 

Het Wilhelminapark, een van rijkswege beschermd stadsgezicht, is een van de oudste parken van Breda. In 1892 gaven de Domeinen (de dienst die de onroerende eigendommen van de Staat der Nederlanden beheert) opdracht aan de Haarlemse landschapsarchitect Leonard A. Springer voor de aanleg van dit park. Later zou hij een van de meest beroemde Nederlandse landschapsarchitecten worden. De oude vestinggrachten die hier nog lagen moesten worden omgebouwd tot waterpartijen. Vandaar dat de vijver in het park deze 'slingervorm' heeft gekregen. De lage gronden rondom de oude vestinggracht werd met het materiaal dat werd uitgegraven voor de vijvers opgehoogd en werd beplant met plantsoenen en groepen bomen en heesters. De aanleg is in 1894 voltooid. De watertoren ten noorden van het Wilhelminapark is gebouwd in 1893 en speelt mee in de opbouw van het park.

De gemeente en Springer kregen ruzie over de betaling voor de beplanting. De beplanting van het park is daarom gedaan door H.C. Waals, de opzichter van de Bredase beplantingen. In 1926 werd de beplanting van het park en van de Parkstraat gereorganiseerd door de directeur van Beplantingen C.M. van Koolwijk. De laatste reconstructie van het park is van de landschapsarchitect Rob van Bergen in 1982. (bron: Erfgoedweb Breda)

 

Zie ook https://www.westbrabantsevwg.nl/C13111-Overige-Rapportages.html voor een artikel van Willem Veenhuizen over het park. 

 

 

 

Voor wie: Voor leden + niet-leden
Wanneer: Zondagochtend 21 april 2024
Tijd: 07:00 - 09:00 uur
Aanmelden: Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst via excursies@westbrabantsevwg.nl  Willem Veenhuizen wil u indien gewenst nadere informatie verschaffen. telefoon 06-10690477
Plaats: Om 7 uur verzamelen hoek Paul Windhausenweg/Gen Maczeckstraat bij het Wilhelminapark te Breda
Meenemen: Wandelschoenen, en als je die hebt, een verrekijker en een vogelgids!
Vervoer: Niet van toepassing
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie

 

  
(Laatste wijziging 24-1-2024)

Terug...

^ Naar boven