Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

 

   Disclaimer

Powered by Databel

Noordwaard

Algemeen
Polder Maltha is een landbouwpolder die enkele jaren geleden weer is teruggeven aan de natuur nadat heel wat grond is verzet
Eigendom van Staatsbosbeheer en maakt deel uit van de grotere Noordwaard.

Eind 2007 is SBB begonnen met de aanleg van een groter natuurgebied binnen de Noordwaard in verbinding met de Biesbosch.
Route beschrijving etc kunnen daardoor tijdelijk niet helemaal kloppen.

   

Ligging en bereikbaarheid
Atlasblokken 44-23-14/15.
Vanuit Breda via de A27 naar Utrecht. Neem afslag 23 naar Werkendam. Volg deze weg richting Werkendam.  Eind het einde van de weg T splitsing naar links volg Biesbosch museum. Meteen na deze T splitsing 1e weg links over het Steurgat (brug). Dit is de Bandijk en die helemaal afrijden (meer als 10 km) voorbij het Biesbosch museum. De weg  gaat over in Lijnoorden, bij het waterwinbedrijf. Links aanhouden tot T splitsing. Rechts af Reugtweg in. Na 300 meter is links een parkeerplaats. Ga rechts de dijk op.
 Beschrijving & beheer
Het gebied behoort natuurlijk oorspronkelijk tot de Biesbosch. In het verleden is dit gedeelte ingepolderd. Enkele jaren geleden is deze polder in het kader van een groter natuurontwikkeling- traject van de Noord- en Oostwaard weer aan de natuur teruggegeven. Er is heel veel grond verzet en er zijn enkele grote waterplassen gevormd. Op de oevers ontstaan wilgenbossen. Het gebied wordt begraasd door koeien.

Mogelijkheden
Het gebied is vrij toegankelijk over paden.
U kunt over de dijk en over de weg rond de polder wandelen. Ongeveer 5 km. De vogelkijk- hut vindt u na 100 meter rechts vanaf de parkeerplaats. Aan de westkant van het gebied is nog een parkeerplaats met een uitkijkpunt over het spaarbekken de Petrusplaat. U kunt ook hier parkeren en de wandeling maken.
Aan het haventje van de Spieringsluis zijn diverse horecagelegenheden. Tevens is een bezoek aan het Biesboschmuseum en bezoekerscentrum mogelijk.
   
  

  
    
Wat is er te zien
Lente/zomer
Vele eendensoorten (zoals Krakeend, Wintertaling, Slobeend, Pijlstaart),Dodaars, Blauwborst, Kleine karekiet, Buizerd, Slechtvalk, Lepelaar, Visarend, Grutto, Watersnip, Grote zilverreiger  etc.
 
Herfst/winter
Nagenoeg alle eendensoorten, Grauwe ganzen, Blauwe reiger, Wulp, Grote zilverreiger, Buizerd, Torenvalk, Slechtvalk en zelfs de Zeearend.

 
Krak- en bergeenden vanuit de vogelkijkhut

Impressies

Lente/zomer
 
 
Het is even zoeken mar nagenoeg alle eenden vindt u hier

 
Op een van hoogspanningsmasten is een kunstnest voor de Visarend
 
 
Vanaf de dik heeft u een prima zicht op het gebied en de vogels

Herfst/winter

 
Sfeerplaatje

 
Ondergelopen weilanden

 
Hoog water

 
Vogelkijkhut bij Spieringpolder

 
Laag water in de Spieringpolder

Terug...

^ Naar boven