Algemeen

Goudberg ( of Patersmoer) en Zwart Goor zijn twee vennen die overgebleven zijn van een veel groter vennengebied in de gemeente Alphen-Chaam , eigendom van Staatsbosbeheer

Ligging en bereikbaarheid

De zuidkant van de Strijbeekse Heide (zie Hupke 134), onder de Goudbergseweg en ten noordwesten van de Bleeke Heide (Hupke 157). Vanuit Strijbeek Goudbergseweg richting Chaam.

Beschrijving
Reservaat Goudberg bestaat uit een ven met veeneilandjes. Een van de weinige resten hoogveen in Nederland. Hoogteverschillen van enkele meters geven het gebiedje een bijzondere besloten sfeer.
De begroeiing bestaat uit gemengd loof en naaldbos.
Vanaf de vijftiger jaren van de 19e eeuw werden honderden hectaren heide, met de daarin gelegen vennen, door Domeinen verkocht, en grotendeels ontgonnen.
Alleen de meest onvruchtbare vennen bleven zo praktisch onaangetast.
Als gevolg hiervan zijn er thans nog slechts vier vennen, alle gelegen op de Strijbeekse heide.
Het zijn het Rondven, het Langven, het Zwart Goor en het Goudberg-ven.
Het Goudbergven is het best bewaard gebleven.

 

Het is ontstaan in de laatste IJstijd, toen het losliggende zand een stuifduin vormde, waarin in later eeuwen een ven ontstond in de laagte. De toen ontstane Goudberg is nu nog zichtbaar als verhoging in het landschap.

 

Het Zwart Goor, of Zwarte Goor, heeft een veel meer open karakter. Het staat helaas voor een groot deel droog. Hopelijk gaat er nog veel water vallen voor het zomerseizoen weer begint.

Mogelijkheden
Parkeren aan de Goudbergseweg t.h.v .Strijbeekse Heide/ Zwart Goor of bij het Smokkelaartje aan de Goudbergseweg 8. In Coronatijden gesloten maar wel open voor een afhaal-koffie e.d.
Loop vanaf het Smokkelaartje de Grazenseweg in voor het Zwart Goor, of neem op de Grazenseweg direct het eerste wandelpad rechts voor de Goudberg.
Een bezoek is te combineren met een rondje Strijbeekse Heide en/of Bleeke Heide. Er zijn volop wandelroutes te vinden via internet.
Houdt rekening met Corona-beperkingen, je loopt hier voor je het weet België binnen.

Wat is er te horen en te zien
Wij zagen (januari 2021) veel goudhaantjes op de bramen rond Goudberg, en kramsvogels bij het Zwart Goor. Kijk op waarneming.nl voor de actuele gegevens. Zoek op Strijbeek, Patersmoer e.o. en op Chaam, Zwarte Goor

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 7-6-2023)