Algemeen
Het Gat van den Ham is een kreek, ontstaan tijdens de Elisabethsvloed in de vijftiende eeuw, gelegen tussen Lage Zwaluwe en Drimmelen, net onder de Amer

Ligging en bereikbaarheid

Coordinaten:
51°43’07.1″N 4°44’32.8″E

 

Bezoekadres: Hamseweg, Drimmelen

Beschrijving
In 1954 werd een dijk aangelegd langs de zuidoever van de Amer. De kreken werden daardoor afgesneden van de rivier. Het waterpeil kon daardoor beter beheerst worden. De overgebleven kreken staan via een spuisluis in verbinding met de Amer. Het Gat van den Ham is enigszins geïsoleerd van de andere kreken: Vloedspui en Zwaluwse Haven
Het gebiedje wordt omgeven door redelijk grootschalige akker- en landbouw.

Mogelijkheden
Vanuit Lage Zwaluwe is er een wandeling te volgen van ongeveer 16 km. Wie dit teveel vindt rijdt naar de Hamseweg, en vanuit het gemaal aldaar kun je aan de oostkant een stuk heen en terug langs het water, en aan de westkant een dijk volgen om de kreken aan die kant van de weg af te speuren.

Even doorlopen naar de Amerweg / Koekoekweg en je kunt de dijk beklimmen en van het uitzicht op de Amer genieten. Rond de spuisluis naar de Amer is het wat drukker, er wordt daar veel gevist, op de Hamseweg was het op een doordeweekse ochtend heel rustig.

Wat is er te zien

Er staan wat ruige bosjes langs de waterkant, her en der onbereikbare (lees rustige) plekjes met bomen en ondergroei, riet. Dus alles wat zich daar thuisvoelt. Bij ons bezoek lieten zich maar liefst vijf nachtegalen horen, de snor, kneu, grasmus, rietzanger, kievit, grutto, gele kwik, witte kwik, Cetti’s zanger, fitis en veel meer.

Kijk op waarneming.nl bij Hooge Zwaluwe – Gat van den Ham / Zwaluwse Haven, of laat je verrassen.

Impressies

 

Water Gat van Den HamDijkwegUitzicht sluisgebouw

                                                            
Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 21-4-2020)