Algemeen

Eigendom van Brabants Landschap. Een buitendijks gebied langs de Boven Merwede met grienden en een getijdengeul.

Ligging en bereikbaarheid

Klik  hier  voor kaart Google maps

Atlasblokken 38-56

Beschrijving

Een prachtig buitendijks gebied met prachtige duingraslanden, ruigere graslanden, grienden en bramenstruwelen.  Door het gebied loopt de Oudendijkse Geul. Deze is in 1999 opnieuw uitgegraven en deze zorgt nu voor prachtige slikranden waar veel trekvogels op af komen. Bij hoog water stroomt het water ook door de getijdengeul. Langs de Boven Merwede liggen mooie zandstrandjes. In de grienden liggen ook moerasjes met o.a. een Blauwe reigerkolonie. De moerasjes lopen ook onder water bij hoog water.

Groesplaat vanaf de dijk gezien

Beheer

De Groesplaat wordt als geheel integraal het hele jaar door begraasd door paarden en runderen. De Sleeuwijkerwaard bestaat uit grienden en die worden niet meer afgezet waardoor ze uitgroeien tot echte bomen met veel ondergroei van brandnetel. De rietvelden worden periodiek gemaaid.

Begrazing door o.a Galloways

Mogelijkheden

Het gebied is vrij toegankelijk over paden

De parkeerplaats aan de Groesplaat is vanuit Breda te bereiken via de A27 en afslag 23 Werkendam/Sleewijk. Houdt links aan op de afslag richting Sleeuwijk. Eerste rotonde rechtdoor rijden. Dit is de Rijksstraatweg. Let op bijna aan het einde niet rechtsaf buigen naar Woudrichem maar rechtdoor de Rijksstraatweg blijven volgen tot u de buitendijk op rijdt. De Woudrichemsedijk. Hier gaan we rechtsaf. Net buiten Sleeuwijk zien we links al de Groesplaat liggen. We rijden door tot de eerste weg links en de parkeerplaats. Hier staat ook een vogelkijkhut zonder trap dus dat is een beetje moeilijk.
Er is een blauwe route uitgezet van 5 km. Deze route kan eenvoudig verlengd worden met een rode route in de Sleeuwijkerwaard aan de westkant van het haventje.
Hou in het begin bij de blauwe route links aan en blijf dus voor het griend. Je kunt de route helamaal volgen tod de parkeerplaats van het haventje. Kijk af en toe wel even links in de Oudendijkse Geul voor ganzen, eenden en steltlopers.

Op de parkeerplaats van het haventje is een Brasserie Onderderivieren.
Om de blauwe route te vervolgen hou je rechts aan op de parkeerplaats. Je komt dan weer bij een draaihekje en de blauwe route gaat hier verder. Je kunt ook de route verlengen door vanuit het eerste hekje rechtdoor te lopen langs de haven (die ligt dan rechts) naar de dijk genaamd Hoekeinde. Loop over deze dijk tot de weg overgaat in een fietspad. (bij huisnr. 36) Hier is een klein parkeerplaatsje en een trap omlaag naar de rode route door de Sleeuwijkerwaard.
Houdt rechts aan bij de eerste splitsing en je loopt richting de ingang van de haven. Hou daarbij de IJsvogel in de gaten. Zit graag op de stenen langs het water.

Je kunt helemaal doorlopen langs een pad dat links langs de oudere grienden en rechts langs rietvelden loopt. Volg dit pad tot een T splitsing met een schelpenpad. Ga hier even rechts af naar een klein schelpenstrandje met een mooi uitzicht op de brug.


Terug dezelfde weg en volg het schelpenpad tot de dijk. Ga op de dijk links en loop terug richting haven.

 

Bij het Haventje is een gezellige Brasserie genaamd Bovenderivieren. 


U kunt natuurlijk ook parkeren bij de Jachthaven en dan eerste de Groesplaat bezoeken en daarna de Sleewijkerwaard.

Wat is er te zien

Lente/zomer

Torenvalk, Buizerd, Blauwe reiger, Dodaars, Grauwe gans, Nijlgans, Krakeend, Wilde eend, Oeverloper, Wintertaling, Meerkoet, Waterhoen, Kievit, Grutto, Tureluur, Wulp, Kokmeeuw, Gaai, Houtduif, Zwarte kraai, Grote bonte specht, Winterkoning, Zwartkop, Fitis, Tjiftjaf, Blauwborst, Bosrietzanger, Kleine karekiet, Gele kwikstaart, Tuinfluiter, Grasmus, Roodborsttapuit.

Herfst/winter

Torenvalk, Buizerd, Blauwe reiger, Dodaars, Grauwe gans, Nijlgans, Krakeend, Wilde eend,   Wintertaling, Meerkoet, Waterhoen, Kievit, Wulp, Kokmeeuw, Gaai, Houtduif, Zwarte kraai, Grote bonte specht, Winterkoning.


Impressies

 

Lente/zomer


Mooi doorkijkje Oudendijkse Geul met kans op IJsvogel


De bomen worden kort gehouden door de grazers


De Oudendijkse Geul met ganzen en eenden


Is dit Nederland?  De oever van de Boven Merwede


De Oudendijkse Geul vanaf de dijk


Herfst/winter


Sfeerplaatje de Groesplaat

 

Strandjes langs de Boven Merwede

Terug…

(Laatste wijziging 20-4-2020)