Algemeen
De Linie van Den Hout is onderdeel van de Zuiderwaterlinie, en vormt samen met de zuidelijker gelegen Linie van de Munnikenhof en de Spinolaschans een natuurgebied van 42 hectare, eigendom van Staatsbosbeheer. De linies werden in de 17e en 18e eeuw opgebouwd in de oorlog tegen de Spanjaarden.

Ligging en bereikbaarheid

Te bereiken via de Houteindsestraat vanuit Made, of via Terheyden: Schimmelseweg, Schimmer, Zeggeweg
Net onder de A59, vanuit de carpoolplaats Haasdijk, of vanuit de Liniestraat Oosterhout
Topografische atlas 44-43-24
 Beschrijving
De linie is nog te herkennen door de verhoogde ligging, en de zigzaggende vorm. Ze ligt dicht tegen de A59, dus je wandeling wordt begeleid door het gebrom van verkeer. De wallen zijn begroeid met veel oud en jong hout: eiken, berken, veel lijsterbessen en ondergroei van bramen en diverse kruidachtigen.
In de laagtes vind je water, dat je herinnert aan de functie van de verdedigingswerken.
Meer informatie over de Linie vind je op de website van de Madese Natuurvrienden: madesenatuurvrienden.nl/mnv/linie-van-den-hout en op de website van de Zuidwaterlnie https://www.zuiderwaterlinie.nl/…/natuurgebieden-noord-brabant/linie-den-hout

  

Mogelijkheden
De linies lenen zich voor een beetje struinen, er zijn door wandelaars en mountainbikers vele paadjes uitgesleten en dat geeft je de kans om te genieten van mooie doorkijkjes, en de hoogteverschillen maken de wandeling prettiger voor je benen.


 

Wat is er te zien

Spechten, merel, boomklever, winterkoning, zwartkop, vink, kool- en pimpelmees, sperwer, buizerd. Maar dat was midden op de dag en in augustus. Ongetwijfeld kan dat beter.

Kijk op waarneming.nl voor actuele gegevens onder: Linie van den Hout

 


Impressies

 

Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 21-4-2020)