Algemeen
De Boswachterij Dorst is een vrij groot aaneengesloten bosgebied van ongeveer 1000 ha.
Het is eigendom van Staatsbosbeheer.

Ligging en bereikbaarheid
Het bosgebied is globaal gelegen tussen Breda, Oosterhout en Tilburg. Het beste bereikbaar via twee grote parkeerplaatsen bij horecagelegenheden en wel bij Beum, Wethouder van Dijklaan 19 Dorst aan de zuidkant of bij natuurpoortcafe Bos en Co, Vijf Eikenweg 56 Oosterhout aan de noordkant. Bij beiden gelegenheden staan informatieborden van SBB waarop je een route kunt uitzoeken.

Beschrijving
De boswachterij Dorst was een groot productiebos met vooral veel naaldhout. Sinds enkele jaren is SBB bezig met de omvorming naar een meer gevarieerd gemengd bos.
Het bos kent meerdere lanen met Amerikaanse eiken en dat geeft in de herfst prachtige kleuren.
SBB is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe visie omdat het gebied steeds verder wordt ingesloten door de verstedelijking. Ze willen hier op inspelen door te streven naar een meer parkachtige omgeving waar de stedelingen kunnen recreëren. Aan de randen een overgangsgebied van stad naar natuur en in het binnen gedeelte mag de natuur haar gang gaan.

Mogelijkheden
Je kunt hier urenlang wandelen en naar vogels luisteren en kijken. Voor de vogelaar is mijn inziens het gedeelte van de oude leemputten (voormalig natuurzwembad Surae) wel het meest interessante deel. Zeker nu SBB een zonering heeft toegepast waarbij in dit omheinde gedeelte nu Galloways lopen en geen paarden, fietsen en honden meer mogen komen.

Wat is er te zien en te horen
Nu eens geen vogels maar paddenstoelen. Dit gedeelte geniet landelijke bekendheid op het voorkomen van diverse paddenstoelen. Maar natuurlijk ook vogels.
Zo vinden we hier nog de Zwarte specht en zelfs de Raaf.

Voor een volledig overzicht van de waar te nemen soorten zie Waarneming.nl

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 2-12-2022)