Algemeen
Tegen / in het Stadsbos 013 bij Tilburg ligt een stukje natuur ingeklemd tussen de bebouwing van de Reeshof en de Bredaseweg: De Gaas, 28 ha groot en eigendom van Gemeente Tilburg.

Ligging en bereikbaarheid
Witbrandlaan West 1, Tilburg.
Parkeren kan in de naastgelegen wijk Witbrand, tussen de bebouwing is voldoende parkeerruimte. Je steekt de weg over en bent in De Gaas

 

Beschrijving
De Gaas is een typisch ontginningsbos, je vind er veel grove den, inmiddels vermengd met berk, zomereik en amerikaanse eik, en in de ondergroei lijsterbessen en amerikaanse vogelkers.
In 2023 is een deel (8 ha) van het gebied ten prooi gevallen aan brand, en daar staat nu jonge aanplant van vooral eiken.
Een deel is droge heide, die door plaggen en andere maatregelen in stand gehouden wordt.
Het gebied is vooral bedoeld als recreatiegebied/park voor de Tilburgers, maar heeft,  vooral door de afwisseling: heide, dennen, oud beukenbos en jonge aanplant/opslag, ook wel natuurwaarde.

Mogelijkheden
Het is een klein gebied, dus vooral leuk als je toch eens in de buurt moet zijn, en de tijd hebt. Zeker nu het nog wat minder weer is, is het door de week niet zo druk.
Op dit moment wordt er wel gewerkt in het bos, er wordt gedund, en dat brengt wat herrie met zich mee, maar ook veel opportunistische voedselzoekers, die in al die zagerij komen zoeken naar iets eetbaars.
Je kunt er zeker een uur of twee zoekbrengen.

Als je De Gaas ‘af hebt’, kun je nog een beetje rondzwerven in de restjes bos die tussen de woonblokken zijn blijven staan. Je zou meer stadsbewoners zo’n groene omgeving gunnen!

 

Wat is er te zien en te horen
Kijk op waarneming.nl bij “Tilburg – Oude Draaiboom / De Gaas” voor recente waarnemingen. Ook vind je op internet nog een verslag van de KNNV Tilburg over broedvogelkartering in De Gaas uit 2018. Klik hier voor dit verslag.

 

Middelste Bonte Specht, foto Ria Lambregts

Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 15-3-2024)