Algemeen

De Hoevens is een eeuwenoud landgoed met veel drassige plaatsen (weitjes, akkers, plas-dras gebieden rond “De Oude Ley”, doorsneden met lanen met oude loofbomen

 

Ligging en bereikbaarheid

Gelegen aan de Goorstraat in Alphen

Met de auto vanuit Alphen via de Schellestraat, deze uitrijden tot de verharde weg ophoudt.
Aan het einde van de Schellestraat bij de bosrand verwijzen de diverse routebordjes u naar de verschillende locaties. Parkeren kan bij Parkeerplaats Nieuwkerks Baantje Goirle, of aan het einde van de Schellestraat

Openbaar vervoer: 3 km lopen vanaf de bushalte aan de Goedentijd in Alphen, bus 132 vanuit Breda, bus 131 vanuit Tilburg

Beschrijving

De Hoevens is particulier bezit, en wordt door de eigenaren beheerd in samenwerking met Brabants Landschap, Waterschap en Provincie.

Bestaat uit drassige weilanden en bossen van grove den, doorsneden door lanen van loofhout. Er staan enkele moerascypressen van ongeveer 200 jaar oud.

De huidige eigenaren proberen het landgoed zo te beheren dat de natuur zich kan herstellen.

Zo is op het landgoed in de afgelopen jaren de beek “De Oude Ley” hersteld tot zgn. ‘natte natuurparel’, oude houtwallen zijn opnieuw aangelegd, er wordt kleinschalig biologische akkerbouw bedreven en op de weides wordt een verschralingsbeheer toegepast. Er zijn uilenkasten, een vleermuiskelder. De natuurbegraafplaats wordt zodanig beheerd dat die een aanwinst voor de natuur is. Verder is er een natuurcamping en vergaderruimtes in de oude Vlaamse Schuur.

Ondanks al deze activiteiten kun je er vaak heel rustig wandelen en lijkt het niet gauw druk.

     

Mogelijkheden

Het landgoed biedt een varieteit aan begroeiing: oud hout, jonge aanplant, akkers, weiden en bossen. De wandeling is dus altijd gevarieerd en er zijn daardoor ook veel vogelsoorten aanwezig. Wij hoorden / zagen in oktober de groene specht, grote bonte specht, middelste bonte specht, koolmees, pimpelmees, boomkruiper, boomklever, torenvalk, buizerd, gaai, zwarte kraai, spreeuw, ekster, merel, roodborst, winterkoning, sijs, waterhoen, vink, en nog een paar die we niet thuis konden brengen.

Er zijn gemarkeerde wandelroutes aanwezig van 3 en 4 km lang. Je eigen zwerftocht kun je natuurlijk zo lang rekken als je wilt.

Meer info over het gebied op www.dehoevens.nl

Kijk op waarneming.nl onder Alphen (NB) Landgoed de Hoevens voor de vogels die je er kan verwachten.

 

Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 27-10-2021)