Algemeen

De Leemputten liggen ten zuidoosten van Udenhout. Het gebied is eigendom van Brabants Landschap.

Ligging en bereikbaarheid

De Leemputten zijn het beste te bereiken vanuit Breda via de A58 en bij Tilburg de oude weg naar den Bosch. Neem niet de afslag Udenhout maar neem de volgende afslag. U rijdt dan meteen dwars door de Leemputten. Dit is de Heusdensebaan. Vlak na het autobedrijf links is een brede zandpad waar geparkeerd kan worden.

Beschrijving

De Leemputten zijn ontstaan door het afgraven van leem. De leem diende om bakstenen van te bakken in de in het verleden aanwezige steenfabriek in Udenhout. Na het stoppen van de leemwinning is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het gebied bestaat uit mooi oude lanen en vele kleine en grotere plassen omgeven door moerasbos.
Bij de herinrichting is bijzonder rekening gehouden met de Boomkikker.

Mogelijkheden

Je kunt een mooie wandeling maken van ongeveer 6,5 km.
Start bij de bovengenoemde parkeerplek (KP72) en wandel de laan in richting KP 79. Onderweg loop je aan beide zijden langs de plassen. Waar je een redelijk goed zicht op hebt. Veel watervogels vooral op de linkse wat grotere plas.
Aan het einde van de weg KP 79 ga je rechtsaf richting KP 4. Je komt halverwege deze weg (het Molenlaantje) langs een informatiebord over het gebied. Bij KP 4 rechtsaf en na 50 meter weer links richting KP 5. Nadeel is wel dat je hier een eind over de openbare weg moet. Halverwege de weg bij een kruising en een bank kun je kiezen om rechtstreeks dus rechtdoor naar KP 5 te lopen of linksaf te slaan en de knooppuntenroute te volgen ook naar KP 5. Vanaf hier naar KP 71. Hier kun je rechtsafslaan naar de vogelkijkwand. Heen en terug en verder naar KP 4 zijnde het startpunt.
Bij de vogelkijkwand heb je wel een prachtig zicht op de grootste plas genaamd Brabandshoek. Veel vogels vooral eenden en een Aalscholverkolonie.

Wat is er zoal te horen en te zien
Voor actuele gegevens kijk op Waarneming.nl.
Zoek onder: Udenhout Leemkuilen.

 

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 18-04-2020)