Algemeen
De Reten is een klein heidegebied tussen Achtmaal en Schijf ten westen van Zundert, in beheer bij natuurmonumenten.

Ligging en bereikbaarheid
De Reten grenst aan De Moeren en de Buissche Heide, en is te bereiken via de N638 tussen Klein Zundert en Rucphen. Parkeren kan bij herberg In den Anker, of café-restaurant de Moerse Bossen langs de N638. Je kunt ook parkeren bij Het Pannehuske, Roosendaalsebaan 4 Achtmaal

Volg de gele wandeling door de Moeren, en je komt vanzelf bij De Reten.
het water op de foto van dit bord is een optimistische weergave, het water in de Zoekselloop staat zeker twee meter onder het maaiveld!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving
Het is een restant van een groter heidegebied dat rond 1920 is ontgonnen. Het gebied bestaat uit graslanden en akkers met enkele kleine heidevelden.
Je kunt het gebied niet in, maar het pad loopt er langs en geeft een prima mogelijkheid om e.e.a. te overzien
Het heidegebied is in 2008/2009 ingericht om het te verbinden met de heidegebieden van landgoed De Moeren en de Oude Buissche Heide. Daarbij zijn vennen gegraven en is een gedeelte van de toplaag verwijderd. Door het open karakter van het natuurgebied kunnen diersoorten als levendbarende hagedis, heideblauwtje en nachtzwaluw zich hier vestigen.
De openheid zorgt voor een mooie afwisseling met de oude bosgebieden op De Moeren, hierdoor is er ook een verscheidenheid aan vogelsoorten te vinden.

 

Er wordt ook nu nog gewerkt om de heide een betere kans te geven, de heide wordt overwoekerd door grassen. Dat neemt niet weg dat er vele bloeiende planten te bewonderen zijn, met bijbehorende vlinders (rupsen)

Mogelijkheden
Er zijn verschillende wandelroutes te volgen, tussen 5 en 12 kilometer lang. Logisch is om een bezoek aan De Reten te combineren met De Moeren, Buissche Heide, of de Lange Maten.

• De Reten
• Wandeling De Reten en Zoekse Loop N51.4858 E4.6013
• https://www.gpswalking.nl/wandeling/425/achtmaal-buissche-heide-moeren-reten/trackmap

 

Wat is er te zien en te horen?
Tijdens ons bezoek (31 juli 2020): middelste bonte specht, grote bonte specht, juveniele roodborsttapuiten, putters, groenling, roodborst, holenduif, houtduif, koolmees, pimpelmees, nijlgans, zwarte kraai, boomklever, boomkruiper, witte kwikstaart.
Zie verder op waarneming.nl, zoeken onder De Moeren, De Reten wordt niet apart vermeld.

 

Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 11-12-2020)