Algemeen
Valkenberg is de naam van een landgoed en landhuis in het uiterste westen van de gemeente Gilze en Rijen. Het meet 220 ha en is particulier bezit.

Ligging en bereikbaarheid
Het landgoed ligt ten zuiden van Breda, dicht bij Ulvenhout, tussen de Geersbroekseweg, Royaledreef, Chaamseweg N639 en de Valkenburgseweg. Het is bereikbaar vanuit Ulvenhout via de Valkenburgseweg 4858 RD Ulvenhout, of vanuit Bavel via de Woestenbergseweg en Royaledreef, vanuit Chaam via de Gilzeweg en Snijdersdreef
51° 32′ 9.24″ N, 4° 50′ 20.96″ E
Bezoekadres: Valkenberg 3, 5126 NA Gilze.

Beschrijving
Het Valkenberg ligt in het Ulvenhoutsebos / Chaamse bos en sluit aan bij de landgoederen Hondsdonk en Luchtenburg. De gezamenlijke landgoederen beslaan 561 ha, en grenzen weer aan de Strijbeekse Heide. Het goed is bij de gemeentelijke herindeling van 1826, waarbij de gemeentegrens volgens de loop van een aantal beekjes werd vastgesteld, in een merkwaardige uitloper van de gemeente terechtgekomen, het ligt dichter bij Ulvenhout, niet ver van de buurtschap Geersbroek, Bavel en Chaam, dan bij Gilze.
Verstopt in het bos ligt het landhuis dat in de 15e eeuw van ridder Willem van Berchem was.
Valkenberg is, op de omgeving van het landhuis na, opengesteld voor het publiek. Het huidige lanenstelsel is rond 1770 aangelegd. Je vind er prachtige doorkijkjes en vergezichten, en typische boerderijen van deze regio.
Het Valkenberg wordt doorsneden door de Valkenbergse Ley, die weer uitmondt in de Chaamse Beek. Je kunt er dotterbloem en bittere veldkers vinden. Net als op het landgoed Hondsdonk vinden we hier ook een vijver en een in onbruik geraakte ijskelder.
Het bos is gemengd bos met eiken, beuken, robinia, berken, essen, amerikaanse vogelkers, vuilboom, hulst en ook naaldbomen als larix en douglassparren, taxus. Veel variatie in begroeiing.

Mogelijkheden
Veel dood hout: het is hier goed toeven voor veel spechtensoorten,(je kunt weer eens oefenen op het verschil tussen de roep van de groene en de zwarte specht) boomklever laat zich hier altijd wel horen, evenals de goudhaantjes, weet je gelijk of je al naar Beter Horen moet.
Zelfs in coronatijden is het op een doordeweekse ochtend niet al te druk, en kun je er een paar uurtjes zoekbrengen en genieten van de vogels

Op Youtube vind je een kort filmpje (6 minuten) over het landgoed. De maker is wel geobsedeerd door het slechte onderhoud, iets waar wij als vogelaars misschien alleen maar blij mee zijn. Het geeft een impressie van Valkenberg in de winter  https://youtu.be/6qPmgCQ9hc0 

Wat is er te horen en te zien
Holenbroeders als bosuil, zwarte specht, andere spechtensoorten en de boomklever. Eekhoorn, ree, ook buizerd, wespendief, torenvalk, ransuil, komen er voor. Zie verder voor meldingen van vogels, zoogdieren en planten op waarneming.nl, onder Chaam – Landgoed Valkenberg, Noord Brabant.

 

Wilma Rasink

Terug…

(Laatste wijziging 13-12-2020)