Algemeen

De Riggen is eigendom van Brabants Landschap. Het betreft een ecologische verbindingszone langs de Turfvaart. 

Ligging en bereikbaarheid

De Riggen (en Hazemeren) ligt tussen de Pannenhoef en Landgoed de Moeren langs de Turfvaart. Het gebied is het beste te bereiken vanaf de Parkeerplaats de Ganger op de Pannenhoef. Deze is gelegen aan de Panhoefweg tegenover nr 1. De Panhoefweg is een zijstraat tegenover nr 1A van de Sprundelsbaan in Zundert 

Beschrijving

Het gebied de Riggen vormt de ecologische verbinding tussen de Pannenhoef enerzijds en Landgoed de Moeren, de Oude Buissche Heide en de Kievitsmoeren anderzijds. Deze verbindingszone is enkele jaren geleden aangelegd aan de oevers van de Turfvaart en maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Brabant. Dit netwerk heeft tot doel het vergroten en vooral verbinden van de reeds bestaande natuurgebieden in Brabant. Het gebied bestaat uit prachtige hooilanden en poelen.

Het zuidelijke deel loopt over Landgoed de Moeren en de Kievitsmoeren van Natuurmonumenten met mooie naaldbossen en lanen. Op enig moment zie je aan de overkant het trappisten klooster van de Abdij van Maria Toevlucht.

Mogelijkheden

Vanaf de zuidelijke parkeerplaats de Ganger op de Pannenhoef (zie hiervoor) kun je een mooie wandeling maken. Op de parkeerplaats staat een informatiebord met de route. Volg de knooppunten van het wandelnetwerk.
Loop vanaf de parkeerplaats rechtsaf de Panhoefweg in en het eerste pad naar links volg de nrs. 60 – 92 – 73 – 77 – 75. Deze route is ongeveer 5,5 km.

 

 

Wat is er zoal te horen en te zien
Voor actuele gegevens kijk op Waarneming.nl.
Zoek onder: Zundert – Veldekensberg eo.

 

 

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 18-4-2020)