Algemeen

Visdonk is een jong en zeer afwisselend landgoed gelegen aan de rand ten zuiden van Roosendaal.

Ligging en bereikbaarheid

Klik  hier  voor kaart Google maps

Atlasblokken 49-27 en 49-37.

Visdonk is het beste te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Rozenvendreef 2. Hier ligt ook de Brasserie Lodge Visdonk. Op de parkeerplaats staan enkele informatie panelen.

 

Beschrijving

Het landgoed is begin 2010 door de gemeente Roosendaal overgedragen aan Natuurmonumenten. Natuurmonumenten beheert nu de 110 hectare natuur op het landgoed en werkt hierbij samen met de Maatschappij van Welstand, een horecaondernemer en de gemeente Roosendaal. Het beheer van dit landgoed is vooral gericht op het beschermen en herstellen van de kleine percelen, de zogenaamde “groene kamertjes”. Andere uitgangspunten zijn; het verder ontwikkelen van natuurlijk bos, heidevelden, lanen en houtwallen op het landgoed.

Landgoed Visdonk is een belangrijke groene schakel tussen de Rucphense bossen, de landgoederen rondom Zundert en het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De bossen en heide en de omgeving van het Rozenven zijn het beschermen waard.
Bos, heide, weide, vennen, paden en lanen wisselen elkaar af. Daarom is Visdonk rijk aan planten en dieren. Je vindt er het bijzondere plantje Beenbreek, en ook veel libellen en amfibieën. En je kunt zomaar een Ree weg zien schieten of een jagende Boomvalk boven het ven zien vliegen. Bij het Rozenven groeit de zeldzame Klokjesgentiaan, een aantrekkelijke plant voor de vlinder het Heideblauwtje. De afgelopen jaren is hier flink gewerkt aan het heideherstel en ook de vennen zijn in ere hersteld.

 

Mogelijkheden

Vanuit de parkeerplaats starten 2 wandelingen een rode route van 11 km en een gele route van 2,4 km. De rode route is de mooiste voor vogelaars. Deze overlapt voor een deel de gele route en voert langs het Rozenven en enkele mooie heideveldjes.
Voor de kinderen is er een leuk natuurpad dat start aan de Zundertseweg. Dus opa’s en oma’s neem de kleinkinderen gerust eens mee.
Na een fikse wandeling is het in Brasserie Lodge Visdonk heel goed toeven. (www.lodgevisdonk.nl)
Deze brasserie is de hele week open van 10.00 tot 23.00 uur.

 

Wat is er te zien

Lente/zomer

Wilde eend, Waterhoen, Grote bonte specht, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Groene specht, Boomklever, Boomkruiper, Buizerd, Havik, Sperwer, Goudhaan, Zwarte mees, Kuifmees.


Herfst/winter

Wilde eend, Krakeend, Boomklever, Boomkruiper, Buizerd, Havik, Sperwer, Zwarte specht, Groene specht, Grote bonte specht, Kleine bonte specht, Goudhaan, Alle mezensoorten, Groenvink, Vink en Keep.

Impressies

 

 

 

 

 

 

Jan Benoist

Terug…

(Laatste wijziging 21-4-2020)