Algemeen
De Eldersche Gronden is een kleinschalig landbouw-, heide-, en bosgebied. Heel afwisselend dus, met oude beuken- en eikenlanen uit de tijd van de landgoederen.

Ligging en bereikbaarheid
Klik hier voor kaartje google maps

De Eldersche Gronden ligt tussen Schijf en Achtmaal, net ten noorden van de Oude Buissche Heide en Wallsteijn. Het gebied is bereikbaar via de Hoekvensedreef vanuit Schijf.

Foto Wilma Rasink

Beschrijving
De Eldersche Gronden ligt ingeklemd tussen de Oude Buissche Heide en de Moeren en Reten (zie elders in de gebiedsbeschrijvingen). Het is een kleinschalig landbouw-, heide-, en bosgebied. Heel afwisselend dus, met oude beuken- en eikenlanen uit de tijd van de landgoederen. Dat houdt in dat de bomen wel aan hun laatste eindje bezig zijn. Duidelijk zichtbaar is verjonging van het oude bos op sommige plekken, je treft daar bijvoorbeeld een massa jonge berken tussen de oude dennen aan. Er staan veel tamme kastanjes, berken, Amerikaanse eiken en natuurlijk veel Amerikaanse vogelkers. Tussen de percelen maisakkers en hooiland.

Foto Wilma Rasink

Mogelijkheden
De Witte Brugstraat is een zandweg die het gebied doorsnijdt, van daaraf kun je mooi aan weerskanten het terrein overzien. Je volgt dan de Zoekse Loop, een beek die het gebied doorkruist. Her en der eens links en rechts struinen brengt je in De Moeren, De Reten, maar eigenlijk is het niet belangrijk hoe het heet, de wandelling brengt genoeg interessante waarnemingen. Op een woensdagmiddag begin november viel vooral de stilte op. Combineren met een wandeling op de Oude Buissche Heide en de Moeren gaat min of meer vanzelf.
Als je met de auto gaat kun je bijvoorbeeld parkeren aan de Witte Moeren (bij de gelijknamige boomkwekerij) Of begin je de wandeling bij de kruising van de Hoekvense Dreef en de Witte Brugstraat.

Wat is er te zien en te horen?
Kijk op waarneming.nl op Schijf – Eldersche Gronden, je vindt daar trouwens ook de beste kaart van het gebiedje.

Wilma Rasink

 

Terug…

(Laatste wijziging 4-12-2023)