Schoonmaken oeverzwaluwwand

Foto: Schoonmaken oeverzwaluwwand Breda, Waterdonken/Zwarte dijk

Artikel uit BN De Stem van 01-03-2021

“Vogelliefhebbers kuisen het nest van de oeverzwaluw”, zo begint Martijn Schraven zijn artikel in BNDe Stem d.d. 01-03-2021
Voor nieuwe leden/lezers nog vermelden we dat de muur in 2013 door de Gemeente Breda is geschonken aan de West-Brabantse vogelwerkgroep. Een mooi cadeau voor een 40-jarige vereniging. Het jaarlijks onderhoud werd niet geschonken en de knotwilggroep bood aan om voor het jaarlijkse onderhoud te zorgen.
Oeverzwaluwen houden er van om in een schoon nest te nestelen. Bij de Waterdonken in Breda Noord staat deze kunstmatige muur. Jaarlijks, eind februari/begin maart worden oude nesten verwijderd. Ieder nest zit in een regenpijp van ongeveer 10 centimeter rond en 1 meter diep.
Om bij de nesten te komen is een ingenieuze stellage gemaakt die over de rand wordt gehangen. Zie het maar als een soort trapje op uit een zwembad te komen. Twee van die trapjes en een stel steigerplanken daar staan de mensen van de knotploeg op; ze kunnen namelijk niet op water lopen.
Aan de rand van het perceel stort de Gemeente een berg speciaal zand met een deel leem erin. Dat zorgt ervoor dat het zand niet inzakt.
Emmertje voor emmertje gaat het zand de heuvel op en wordt dan in een halfronde regenpijp geschept. Met een houten paaltje gaat het zand in de pijp. En de zwaluwen kunnen nestelen. Per gat kan er zeker 1 emmer in.
Rob Fischer en Hans van der Sanden vertellen dat er zeker 70% van de 100 gaten bezet is.
Na de klus gaan alle materialen terug in de aanhanger en komt de koffie uit de thermosfles. Een worstenbrood smaakt daar heerlijk bij.

Vergelijkbare berichten