Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 





    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

De Hollandse Bossen

 

Klik  hier  voor het pdf-bestand van deze beschrijving

 

Algemeen
Voormalig landgoed ten westen van Baarle Nassau. Het gebied ontleent zijn naam aan het feit dat de bossen net over de grens in Holland liggen.


Ligging en bereikbaarheid
Atlasblokken 50-44-25.
De Hollandse bossen ligt ten westen van Baarle Nassau en ten zuiden van Ulicoten net ten noorden van de Hoogstratensebaan.
Vanuit Breda te bereiken via Chaam naar Ulicoten.
In Ulicoten op t splitsing linksaf en daarna de 2e straat rechts (Wilhelminastraat). De Wilhelminastraat gaat over in de Wildertsebaan. Volg deze tot aan de kruising met de Nieuwe Strumptsebaan. Op deze hoek ligt een oud munitiedepot. Hier is ruimte om te parkeren.

Beschrijving
Het landgoed de Hollandse bossen is ongeveer 85 ha groot en bestaat voornamelijk uit aangeplante naaldbossen maar ook uit graslanden en akkers. De productiebossen zijn aangelegd voor de mijnindustrie. Het is een kleinschalig landschap eigendom van een Belgische zakenman die het enkele jaren geleden aan Natuurmonumenten heeft overgedragen.
Het is ooit aangelegd op de grotere Ulicootse heide.
Het is gelegen op de overgang tussen hoger gelegen zandgronden en enkele lager gelegen beekdalen.
Natuurmonumenten heeft al enkele vennen hersteld en de naaldbossen worden omgevormd tot voor vogels meer interessante gemengde bossen met open plekken.
Op de open plekken krijgen soorten als Vogelkers, Eik, Lijsterbes en Berk weer de kans. In deze regio vinden we nog meer gebieden die de naam Hollandse bossen dragen omdat ze eigendom waren van belgen die bezittingen hadden in Nederland.(holland) Het gebied vormt een verbinding tussen de Chaamse Beek en de Chaamse Bossen en het Merkske.



Mogelijkheden
Het gebied is niet onbeperkt opengesteld maar je kunt er wel een wandeling maken en zo krijg je toch een goed indruk van het gebied.
Start de wandeling bij het hiervoor omschreven voormalige munitiedepot. Loop de Nieuwe Strumptsebaan (zandpad) in oostelijke richting. Aan de rechterzijde ligt het gebied.

Wandel tot aan een kruising van zandpaden en ga het brede zandpad rechts in. Vanaf knooppunt 46 naar knooppunt 91. Hier kom je op een verhard fietspad de Haldijk. Ga hier rechtsaf en op volgend kruispunt van fietspaden weer rechtsaf. Volgende kruising is die met de Wildertsebaan. Rechtsaf en je komt weer bij het munitiedepot.

 
Wat is er te zien
 
Lente/zomer
Dodaars, Wilde eend, Sperwer, Buizerd, Havik, Torenvalk, Fazant, Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Holenduif, Hout-duif, Turkse tortel, Bosuil, Koekoek, Groene specht, Grote bonte specht, Kleine bonte specht, Zwarte kraai, Ekster, Gaai, Koolmees, Pimpelmees, Zwarte mees, Kuifmees, Staart-mees, Boomklever, Boomkruiper, Winterkoning, Roodborst, Merel, Zanglijster, Kleine karekiet, Spotvogel, Zwartkop, Tuin-fluiter, Grasmus, Fitis, Tjiftjaf, Goudhaan, Heggemus, Boom-pieper, Spreeuw, Groenling, Putter, Goudvink, Vink.
 
Herfst/winter
Dodaars, Wilde eend, Sperwer, Buizerd, Havik, Torenvalk, Fazant, Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Houtsnip, Holen- duif, Houtduif, Turkse tortel, Bosuil, Groene specht, Grote bonte specht, Kleine bonte specht, Zwarte kraai, Ekster, Gaai, Koolmees, Pimpelmees, Zwarte mees, Kuifmees, Staart-
mees, Boomklever, Boomkruiper, Winterkoning, Roodborst, Merel, Zanglijster, Vuurgoudhaan, Goudhaan, Heggemus, Spreeuw, Groenling, Putter, Goudvink, Vink.
 
Impressies


 
(Laatste wijzigingen 20-4-2020)
 
 


 
 
Terug... 

^ Naar boven