Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 





    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Landgoed Hondsdonk

Klik hier voor het pdf-bestand van deze beschrijving

 

Algemeen
Hondsdonk is particulier bezit, maar opengesteld voor publiek. Het grenst aan de landgoederen Luchtenburg en Valkenberg

 

Ligging en bereikbaarheid
Ten zuiden van Ulvenhout, gelegen tussen het Chaamse bos en de Strijbeekse Hei. Bereikbaar vanaf de weg van Ulvenhout naar Chaam, de N268.
Beperkte parkeermogelijkheden aan de Hondsdonkseweg, of bij landgoed Luchtenburg, dus lekker op de fiets gaan.

 

 

Beschrijving
Het landgoed van 255 hectare (zo’n 2,5 km2) is aangelegd in de 17e eeuw, en heette oorspronkelijk Honsdonk. Hons verwijst naar onbruikbaar of waardeloos land, en is ook een benaming voor de Vuilboom of Sporkehout (Rhamnus frangula) . Een donk is een zandige verhoging in een moerassige omgeving. De officiële spelling is dus eigenlijk een verbastering.
Reeds in de 14e eeuw wordt melding gemaakt van een Hoeve Honsdonk.
Door ontginning van heide en moeras onstond het landgoed, en in de 19e eeuw kreeg het ongeveer zijn huidige vorm, door aanleg van een park in Engelse Landschapsstijl. Deze stijl is nog goed te herkennen aan de bomenlanen en de grote partijen Rhododendrons .
Dat het een landgoed is kun je zien aan de afwisseling van open en gesloten landschap; er werd (wordt) landbouw bedreven, maar het goed was ook bedoeld voor het aangenaam vertoeven van de rijke stedeling en zijn vrienden.
Het park heeft inmiddels dankzij enige verwaarlozing wel een veel natuurlijker uitstraling gekregen. We zien langs de beuken- en eikenlanen veel ondergroei van hulst en vogelkers, esdoorn, haagbeuk, en natuurlijk die Rhodondendrons. Twee beken stromen door het gebied: de Chaamse Beek en de Roode Beek, en er zijn enkele vijvers, waarvan één vroeger ’s winters het ijs leverde voor de naastgelegen ijskelder.

 

 

Mogelijkheden
Hondsdonk leent zich vooral om te dwalen. Door de combinatie van bredere lanen en daartussen slingerende paden door de dichtere begroeiing, kun je de indruk hebben van een veel groter gebied. Omdat het gelegen is tussen andere landgoederen en bossen, is het ook mogelijk om het ‘mee te nemen’ in een langere wandeling.
Veel paden zijn alleen voor wandelaars toegankelijk, niet voor fietsers. Doordat privé-gedeelten zijn afgesloten is het gebied niet aantrekkelijk voor al dan niet gemotoriseerd doorgaand verkeer.
Je loopt door een besloten gebied, met aan de randen uitzicht over akkers en weiden.

 

 

Wat zie en hoor je er
Heel veel!
Kijk op waarneming.nl voor actuele gegevens onder Chaam – Hondsdonk

 

Wilma Rasink

 

Terug...

 

 

(Laatste wijziging 12-12-2020)

 

^ Naar boven