Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Sleeuwijkerwaard  

 

Klik hier voor het pdf-bestand van deze beschrijving

 

Algemeen

Eigendom van Brabants Landschap. Een buitendijkse griend langs de Boven Merwede.  

 

Ligging en bereikbaarheid

 

Klik  hier  voor kaart Google maps   

 

Atlasblokken

38-55-45 en 38-56-41/51  

 

  

Beschrijving

Een prachtig buitendijks gebied met prachtige grienden en bramenstruwelen.  Bij hoog water overstroomt het griend. Langs de Boven Merwede liggen mooie zand- en schelpenstrandjes.

 

Beheer

De Sleeuwijkerwaard bestaat uit grienden van wilgen en die worden niet meer afgezet waardoor ze uitgroeien tot echte bomen met veel ondergroei van brandnetel. De rietvelden worden periodiek gemaaid.

 

 

Mogelijkheden

De Sleeuwijkerwaard is het beste te bereiken door in Sleeuwijk de haven aan te houden. Op de dijk bij de haven linksafrijden de dijk op. Deze dijkweg gaat over in een fietspad maar net daarvoor is een kleine parkeerplaats met een trap naar beneden. Loop de trap af en hier begint de wandeling met rode paaltjes aangeduid. Houdt rechts aan op de 1e splitsingen je loopt rinchting de ingang (voor boten) van de haven. Hou hier de IJsvogel in de gaten. Zit graag op de stenen langs het water. Je kunt helemaal doorlopen langs een pad dat links langs de oudere grienden en rechts langs rietvelden loopt. Volg dit pad tot een T splitsing met een schelpenpad. Ga hier even rechts af naar een klein schelpenstrandje met een mooi uitzicht op de brug naar Gorinchem.  

 

 

Terug dezelfde weg en volg het schelpenpad tot de dijk. Ga op de dijk links en loop terug richting de haven. Bij het haventje is een gezellige Brasserie genaamd Bovenderivieren. U kunt natuurlijk ook parkeren op het parkeerterrein van de jachthaven en dan ook de Groesplaat bezoeken. (Zie Groesplaat)  

 

Wat is er te zien

 

Lente/zomer

Blauwe Reiger, Torenvalk, Buizerd, Dodaars, Wilde eend, Waterhoen, Houtduif, Zwarte kraai, Boomkruiper, Winterkoning, Grote Bonte Specht, Zwartkop, Fitis, Tjjif tjaf, Blauwborst, Roodborsttapuit, Bosrietzanger, Kleine Karekiet, Tuinfluiter, Grasmus.    

 

Herfst/winter

Blauwe Reiger, Torenvalk, Buizerd, Dodaars, Wilde eend, Waterhoen, Houtduif, Zwarte kraai, Boomkruiper, Winterkoning, Grote Bonte Specht.  

 

Impressies

 

 

De springbalsemien (die ook de Biesbosch heeft veroverd) bloeit ook hier weelderig

 

 

Terug...    

 

 

(Laatste wijziging 20-4-2020)

^ Naar boven