Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Watervogels

Zo maar een paar soorten die vaak in sloten, vaarten en singels te zien zijn.

Meerkoet

Meerkoet © Gérard van den Broek

 

Een veel voorkomende soort, zo groot als een eend. Altijd te herkennen aan zij witte snavelbles. Drukke en dominante watervogel die ook wel de “waterpitbull” wordt genoemd. Een ezelsbruggetje om zijn naam te onthouden is het zwart-wit dat overeenkomt met de kleuren van de koe, die veel groter is en niet zo goed kan zwemmen.

 

Waterhoen


Waterhoen © Gérard van den Broek

Deze watervogel is veel kleurrijker, drukker en wat kleiner dan de Meerkoet. Zijn rode snavel geeft hem zijn kleur. De jongen zijn zwarte donsjes met opvallend rood op de kop. Motorisch lijkt het niet perfect, zwemt schokkend, vliegt met hangende pootjes en hipt met een opwippende witte stuit. Hij kan onder water vluchten en hangt dan aan stengels met alleen de snavel als periscoop er boven uit. Deze angsthaas wordt ook waterkipje genoemd.

 

Fuut


Futen met jong © Nick Janssen

De Fuut is een visetende watervogel. Daarom duikt hij veel onder en onder water, als een speer zwemt en achter visjes aan zit . Kenmerken zijn zijn spitse snavel, bruine kop en zwarte kuif. In de paartijd wordt er druk geknord en rechtop staand in het water gedanst! Hij neemt zijn grijs gestreepte jonkies vaak mee op zijn rug.

 

 

 

 

Terug...

^ Naar boven