Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

 

   Disclaimer

Powered by Databel

20 juni: Glenn Vermeersch, lezing Vogelfotografie in Kalmthout en omstreken…

Iedereen heeft wel gehoord van de Kalmthoutse Heide, één van de mooiste en grootste natuurparels die Vlaanderen nog rijk is. Dit mooie gebied ligt ingebed in een groter geheel van natuurterreinen en militaire domeinen zoals in Woensdrecht (NL), Brasschaat en Brecht (BE). Die terreinen zijn allemaal met elkaar verbonden door grote boscomplexen en verspreid in de regio liggen bovendien ook nog enkele prachtige moerassen en weidevogelgebieden. Kortom, de regio is erg divers wat landschapstypes betreft, rijk aan beschermde natuurgebieden en dus ook rijk aan vogelsoorten. Glenn woont al vele jaren in Kalmthout en sinds enige tijd zelfs pal naast één van die mooie gebieden. Eén grote speeltuin voor een bioloog/vogelfotograaf en de mogelijkheden en uitdagingen zijn eindeloos!
De avond wordt een fotografische tocht door de streek. De nadruk ligt hierbij op de vele soorten broed- en trekvogels die je er, afhankelijk van de seizoenen, kan aantreffen. Geregeld worden zijsprongetjes gemaakt naar de ‘making of’ of naar de ecologische achtergrond en trends van de besproken soorten in Vlaanderen of Europa. Meer en meer ontstond de voorbije jaren ook het besef dat vogelfotografie en (erg) lokale natuurontwikkeling hand in hand kunnen gaan. De door Glenn ontworpen fotohutten vormen een rode draad door het verhaal en illustreren die aanpak.

 

 

Glenn Vermeersch (°1974) werd als zoon van een fotograaf al van kindsbeen ondergedompeld in het wereldje van de fotografie. Hij experimenteerde met oude toestellen van zijn vader. Rond zijn twaalfde sloeg het ‘natuur-virus’ toe, aangestoken door een enthousiaste leerkracht in het lager onderwijs. Een logisch gevolg was later de opleiding tot bioloog. Tijdens de studieperiode kwam fotografie op een laag pitje te staan. Na z’n studies had hij het geluk meteen werk te vinden als ornitholoog op INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) als coördinator van de Vlaamse broedvogelatlas. Later volgden nog boeiende projecten waaronder intensief veldonderzoek op de Kalmthoutse Heide naar de effecten van schapenbegrazing (en brand) op de populatie Boomleeuweriken. Ondertussen vond de digitale revolutie plaats en vanaf 2005 werd de fotografie-hobby terug opgenomen, daarbij resoluut kiezend voor vogels als onderwerp. Die hobby werd dermate intensief beoefend dat er vanaf 2009 een bijberoep van werd gemaakt. Sinds 2015 werkt Glenn halftijds als coördinator van de broedvogelmonitoring in Vlaanderen en halftijds als natuurfotograaf, een heerlijke combinatie!

 

Zowel leden als niet-leden zijn welkom, de toegang is gratis

 

Donderdag 20 juni, 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda.

Terug...

^ Naar boven