Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

De soortenjager, Over vogelaars, twitchers en schaamsoorten

Vogels en vogelaars zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het mag dus geen verrassing heten, dat er na een stortvloed van boeken over vogels nu ook eens enkele boeken verschijnen over vogelaars.

 

Graag aandacht voor De soortenjager, ondertitel Over vogelaars, twitchers en schaamsoorten, auteur Remco Daalder, Atlas Contact en Vogelaars (nooit uitgevogeld), auteur Debby Doodeman, KNNV uitgeverij.

 

Om met het laatste boek te beginnen (onder het motto: dames eerst): Een smoelenboek van vogelaars bestond nog niet, maar Debby Doodeman heeft daarin verandering gebracht. Zij vroeg zich af wie al die medevogelaars die ze ontmoette zijn. Zij besloot, augustus 2015, elke vogelaar die ze tegenkwam (1.004 personen) te bevragen aan de hand van een vragenlijst en een foto te maken. Helaas: in haar analyses heeft ze niet de veranderingen tijdens en na coronatijd kunnen verdisconteren. Maar er blijft heel wat interessants te lezen over in de verzameling grafieken, miniportretjes en wetenswaardigheden. Een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen wil Kester Freriks, medewerker en recensent bij NRC, ons op 1-4-2022 noemen. 45 procent van de vrouwen deelt nooit een waarneming met medevogelaars, bij mannen is dat 19 procent. Waarom?

 

In de ondertitel van het boek van Remco Daalder vragen de termen twitcher en schaamsoort een korte uitleg: een twitcher gaat af op een melding via bv. sociale media van een bijzondere soort, heeft dus die soort niet op eigen kracht ontdekt. Een schaamsoort is een zeldzame tot zeer zeldzame vogel die jij niet hebt gezien maar ieder ander wel. Daar moet je je voor schamen. Remco Daalder, voormalig stadsecoloog van Amsterdam en bioloog, wilde de fanatieke vogelaar/ soortenjager bestuderen, zoals je een diersoort probeert te doorgronden. Wat bezielt hem/haar en hoe gedraagt hij/zij zich? Hij ontdekte o.a. dat voor vogelaars van nu niet telt welke soorten je hebt gezien, maar hoeveel soorten je hebt gescoord. Voor zijn onderzoek trok hij 4 jaar uit, waarin hij ook onderzocht of hijzelf ook zo fanatiek kon zijn. Al met al een boek met de nodige humor geschreven.

 

Wellicht een idee om binnen de Vogelwerkgroep een van de twee onderzoeken te herhalen?

 

 

Terug

^ Naar boven