|
West Brabantse |
al meer dan 50 jaar actief
|
Geef a.u.b. uw e-mailadres in, dan sturen wij u een link
waarmee u een nieuw wachtwoord kunt invoeren.
|
West Brabantse |
al meer dan 50 jaar actief
|
Van vleermuizen wordt vaak gezegd dat ze kijken met hun oren. Ze lijken daarin een beetje op vogelaars, die -zeker wanneer alle bomen en struiken vol in blad staan- vogels proberen te herkennen op basis van hun geluiden.
Zowel vogels als vleermuizen zijn voor hun voortbestaan sterk afhankelijk van hun biotoop en de gezondheid daarvan.
In de stedelijke omgeving, maar ook daarbuiten, betekent dat onder meer dat er voldoende verblijfplaatsen beschikbaar dienen te zijn en dat er voedsel te vinden is. Ook daarin verschillen vleermuizen niet zo veel van (sommige) vogels. Ze verblijven in holtes, dat kan van een gebouw zijn, maar ook holtes in bomen zijn aantrekkelijk. Door bijvoorbeeld dood hout in stand te houden en boomholtes te beschermen, help je zowel vleermuizen als vogels.
En waar het belang van biodiversiteit voor vogels inmiddels gemeen goed is, hebben ook vleermuizen keihard behoefte aan een ruim aanbod van insecten om op te foerageren.
We mogen dus best stellen dat de bescherming van vogels in veel gevallen hand in hand gaat met die van vleermuizen. Een vleermuisvriendelijke stad is ook een vogelvriendelijke stad!
In deze lezing en workshop zal Jos Marcelissen, -coördinator Beschermingsnetwerk vleermuizen Noord-Brabant- iets vertellen over de ecologie van vleermuizen.
De belangrijkste Nederlandse soorten komen aan de orde en ook hoe je ze op zicht herkent of wanneer je vleermuizen met een vleermuisdetector hoort.
Na het theoriegedeelte wordt de avond voortgezet in de omgeving van het gebouw. Met wat geluk kun je na deze avond de belangrijkste soorten aan de hand van hun geluid op naam brengen.
Over Jos: Jos werd in 1980 lid van de VWG Zundert. Eind jaren tachtig specialiseerde hij zich in vleermuizen, in beperkte mate in onderzoek maar vooral in het geven van lezingen en workshops over vleermuizen.
De lezing wordt gehouden donderdag 8 juni in De Wegwijzer , Steendorpstraat 2, Breda en start om 20:00 uur.
Aanmelden via lezingen@westbrabantsevwg.nl.
Dit is niet verplicht, maar wel fijn. En mocht de lezing eventueel niet door gaan, dan kunnen we je dat laten weten.
(laatste wijziging 23-04-2023)