Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Excursie Pannenhoef

Deze excursie is vol. Aanmelden kan nog voor de wachtlijst

 

Op zaterdag 30 maart een excursie naar De Pannenhoef onder leiding van Laurie Rijsdijk.

 

Het landgoed De Pannenhoef is circa 650 hectare groot. Eeuwenlang bestond het gebied uit heide en vennen. In het begin van de 15e eeuw werd het veen afgegraven dat zich in de laagste delen had gevormd. Nadat het veen tot op de zandige bodem was afgegraven werd het gebied enkele eeuwen aan zijn lot overgelaten. Vanaf 1800 werden de onafzienbare heidevelden geleidelijk ontgonnen tot cultuurland en dennenbos. Het gebied werd ontwaterd door het verdiepen en verbreden van de Bijloop.

 

Brabants Landschap kocht het gebied in 1970. Op dat moment was er nog maar 100 ha woeste grond overgebleven. Langzaam is het gebied omgevormd tot wat het nu is. De Turfvaart en de Bijloop stromen beide door het gebied. De Turfvaart is speciaal gegraven om de turf af te voeren naar Breda. Brabants Landschap heeft o.a. het gebied verschraald, vennen opnieuw uitgegraven en de Bijloop teruggelegd in haar oude bedding.

 

Alle veranderingen hebben de vogelrijkdom aanzienlijk verbeterd. Veel vogels zijn nu het voorjaar in aantocht is druk in de weer met nesten bouwen en het vinden van een geschikte partner, dus er wordt weer volop gezongen! We maken kans om interessante soorten te horen, maar ook zeker te zien. Wie weet een Roodborsttapuit, mooie Spechten, verschillende soorten Mezen of roofvogels zoals een Sperwer of Buizerd?

 

Kijk voor meer informatie op https://www.westbrabantsevwg.nl/C2813-Pannenhoef.html.

 

Zwarte Specht, foto Laurie Rijisdijk

 

Wanneer Zaterdag 30 maart 2024
   
Excursie begeleider Laurie Rijsdijk
   
Tijd Van 7.00 – 11.00 uur (Duur is ongeveer 4 uur afhankelijk van wat we zien en de lengte is ongeveer 8 km)
   
Aanmelden Via excursies@westbrabantsevwg.nl; Je aanmelding is definitief als je van ons een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
   
Wie

Maximaal 12 (leden en niet-leden)

   
Verzamelen

Parkeerplaats De Bak aan de Ettensebaan in Rijsbergen https://maps.app.goo.gl/eULPYK1S3Bd1Kwap9   

   
Bijzonderheden

Kleed je passend bij het weer. Telescoop mag je meenemen maar is minder effectief in dit gebied. Neem zelf wat te eten en drinken mee.

   
Kosten: Aan de excursie zelf zijn geen kosten verbonden.

 

 

 

(Datum laatste wijziging 26-2-2024)

 

 

Terug...

^ Naar boven