Een wereld zonder vogels is
ondenkbaar..
word lid!

Nu lid worden

 

 

    Volg ons op:

        

 

    

    Wij zijn ANBI erkend

 

    

 

    

 

Excursie Vierde Bergboezem

Zaterdag 25 mei kunnen we genieten van een excursie in De Vierde Bergboezem onder leidng van Erik van Boxtel.

 

De Vierde Bergboezem is aangelegd om Breda van overstromingen te vrijwaren. Sinds de aanleg maken naast het Haagse Beemdenbos ook de deelgebieden Hooijdonk en Lange Bunders Slangwijk deel uit van de Vierde Bergboezem. Het Haagse Beemdenbos is in de negentiger jaren aangelegd. De bomen zijn daarom ongeveer even oud. Vanaf de Asterdplas gaat de hoge zandbodem over naar veengrond in de graslanden.

Eiken en beuken groeien goed op zandgrond terwijl de essen en elzen zich prettiger voelen op natte veengrond. De structuur van de oorspronkelijke lange graslanden is nog duidelijk te herkennen.

Door de variatie aan bos en graslanden is het een ideaal leefgebied voor allerlei diersoorten zoals hazen en reeën. De Asterdplas is gegraven met als doel zandwinning voor de aanleg van de aangrenzende nieuwbouwwijk de Haagse Beemden. De weilanden van Hooijdonk en Lange Bunders Slangwijk zijn ingericht als bergboezem. De vierde Berboezem wordt door Staatsbosbeheer beheerd met als hoofddoel de flora. Het gebied is rijk aan kruiden, vlinders en libellen.

Meer info is te vinden op https://www.westbrabantsevwg.nl/C1608-Vierde-Bergboezem.html.


We verwachten een verscheidenheid aan vogels te zien en te horen! We maken kans op prachtige zangvogels, zoals de Fitis, Tuinfluiter, Kleine Karekiet en misschien de Blauwborst! Maar ook roofvogels zoals de Buizerd, Havik en misschien een Kiekendief behoren tot de mogelijkheden. En uiteraard zullen verschillende watervogels niet ontbreken.

 

Kleine Karekiet, foto Erik van Boxtel

Kleine Karekiet, foto Erik van Boxtel.

 

 

Wanneer Zaterdag 25 mei 2024
Excursie begeleiding Erik van Boxtel
Tijd Van 6.00 – 9.00 uur; +/- 3 uur afhankelijk van wat we zien
Wie Zowel leden als niet-leden zijn welkom; Maximaal aantal deelnemers: 15
Aanmelden via excursies@westbrabantsevwg.nl; Je aanmelding is definitief als je van ons een bevestiging van deelname hebt ontvangen.
Vertrek locatie

Parkeerplaats bij de Asterdplas, Rietdijk te Breda

Vervoer Wandelexcursie +/- 6 km wandelen; Geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn: We lopen op verharde, maar ook onverharde paden.
Meenemen

Je kunt een telescoop meenemen.

Bijzonderheden

Kleed je als altijd op het weer.  Neem zelf eventueel wat te eten/drinken mee.

Kosten: Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden. 

 

(Datum laatste wijziging 7-02-2024)

Terug...

^ Naar boven