Besluit op bezwaar afschot zwanen

Knobbelzwanen
Foto Ria Lambregts
Knobbelzwanen, foto Ria Lambregts

De Provincie heeft een besluit genomen op ons ingediende bezwaar aangaande de verleende vergunning voor een periode van 6 jaren (??) voor verjaging van zwanen met ondersteuning door afschot.
De bezwarencommissie is wel van oordeel dat de motivatie van de verleende vergunning onvoldoende is geweest, maar uiteindelijk blijft de vergunning wel in stand, met wat kleine aanpassingen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:
– Als geweer dient gebruikt te worden hagelgeweer kaliber 12, 16 of 20, dan wel kogelgeweer vanaf kaliber .22 magnum.
– Een uur voor zonsopkomst mag men wel het geweer inzetten om Knobbelzwanen te verjagen, door een schot in de lucht. Hierbij mogen geen vogels worden gedood.
– Per bestrijdingsactie mogen er niet meer dan twee exemplaren van de knobbelzwaan worden gedood.

In de hieronder genoemde samenvatting staat kort het advies van de commissie en vervolgens de aanpassingen door de Provincie.
Uiteindelijk schieten de zwanen er niks mee op. Vandaar dat ook inmiddels contact is gezocht met de andere bezwaarmakers, Stichting Fauna4Life en Stichting Animal Rights, om mogelijk naar de rechter te stappen. Concrete reactie hebben we nog niet van hen mogen ontvangen, maar dat heeft vermoedelijk ook te maken met de periode waarin het besluit is verstuurd.

Onze voorzitter Bert van de Haar heeft ‘kort’ de samenvatting van het besluit over afschot weergegeven en wat voor actie we hebben opgestart.

Klik hier om deze samenvatting in te zien.

Vergelijkbare berichten